Prosjektet

Prosjektbeskrivelse for boken  

Med Sjøleik til Aberdeen i 1941

En båttur – en del av norgeshistorien

 

Jeg har i mange år jobbet med å samle informasjon om ei enkel skøyte som dro fra Norge til England under andre verdenskrig og hva som skjedd med deltagerne. Deres så vidt forskjellige skjebner er unike i norsk krigshistorie og gjør denne historien helt spesiell. Deltagerne og dem som ble berørt av deres opplevelser, fortjener å få sin historie skrevet. Dette akter jeg å gjøre noe med.

 

”Trenger vi enda en bok fra krigen?” vil kanskje noen spørre seg. Til dette er svaret JA. Det er først nå vi kan skrive nyanserte og objektive beskrivelse av en del av alle de hendelsene som fant sted under sist krig. For ungdom som vokser opp i dag skjedde dette for lysår siden. Derfor trengs det ikke bare akademiske og analytiske materiale, men bøker som går ned på grasrotplan og forklarer hva datidens ungdom risikerte med sine handlinger.

 

Med Sjøleik til Aberdeen

26. september 1941 kom det en forordning fra reichskommisar Josef Terboven som slo fast at det var automatisk dødsstraff for ”…den som uten tillatelse forlater de besatte norske områder i den hensikt å begi seg til en fiendestat eller til områder som er besatt av fiendestater, eller treffer forberedelser hertil…”

11. oktober 1941 forlot den 45 fot lange skøyte Sjøleik den lille fiskerlandsbyen Tananger, i Sola kommune. Om bord i skøyta var det 18 menn og en kvinne. Spenningen var naturligvis stor for dem som satt nede i rommet. Alle kjente til flyktningene fra Egersund som nylig hadde blitt arrestert og sendt til Grini for å skytes…

Det gikk bra og to dager senere ankom Sjøleik Aberdeen. Flyktningene ble straks sendt til Patriotic School i London for kontroll, hvor alle ble godkjent og sluppet fri. De stod nå fritt til å velge hva de ønsket å gjøre. Flere av karene hadde allerede deltatt i kamper mot tyskerne, under invasjonen av Norge. Blant annet i Dirdal og Gloppedalsura, Elverum, Dovre og andre steder i Sør-Norge.

Nå ønsket de igjen å sloss for landet.

I mitt foreløpige arbeid med boken har jeg intervjuet 6 av deltageren og snakket med noen etterlatte. Dessverre lever kun en av deltagerne i dag.

Jeg har og fått tilgang til alle originale dokumenter relatert til den tyske etterforskningen av flyktningene og alle forhørene av de foresatte, som dessverre i dag er i privat eie. Det gjør at jeg besitter en del unike primærkilder, som ikke er tilgjengelig for andre.

Ut over skriftlige kilder har jeg også et stort og unikt billedmateriale. Mesteparten har aldri vært publisert tidligere, blant annet av skøyta, deltagerne og til og med fra selve overfarten. En  ny eier foretok for øvrig en spennende tur rundt Norge og Finland, via russiske elver, kanaler og innsjøer i 1994. Jeg har også klart å spore opp hvor båten er i dag, eid av en uføretrygdet, østerriksk operasanger (slå den), som har båten som bolig i Oslofjorden…. Når det gjelder Sjøleiks historie har jeg den dokument tilbake til kjølen ble strukket, via hver eier frem til idag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s