Forfatteren

bt-atle-miniMitt navn er Atle Skarsten, lokalhistoriker fra Tananger, i Sola kommune, like vest av Stavanger. Jeg er gift, med en delig og utrolig tålmodig kone, tre barn og to barnebarn. Til daglig jobber jeg som flyger i SAS, noe han har gjort siden 1990, men det er lokalhistorie som har okkupert mye av fritiden min de siste 20 årene.

Med en barndom og oppvekst i historiske og idylliske Tananger er det ikke rart jeg brenner for stedets historie. Livet mitt består av historie og formidling av historie på en mengde forskjellige plan.

Av den grunn har jeg hatt og har fremdeles en mengde forskjellige styreverv i forskjellige lag, foreninger og stiftelser. For tiden leder, eller sitter jeg i, styrene til Hafrsfjordvikingene, Tanangers Minne, Rott-Tinget og stiftelsene Rogaland Krigshistoriske forening og Hafrsfjordspillene. Jeg har og vært medlem av Sola kommunes Bygdeboknemd, og Kulturminnevernkommite.
Et allsidig engasjement som dette har gitt meg en unik erfaring når det gjelder både å organisere lag og foreninger, redigere og produsere både medlemsblader og årbøker, arrangere medlemsmøter, prosjektere og drifte større og mindre restaureringsprosjekt, organisere store og små kildeinnsamlinger, holde foredrag, guidete turer med mer.

Som forfatter har jeg virkelig en lang og allsidig historie. Jeg startet med å skrive større og mindre artikler i avisen Solabladet. Deretter skrev jeg en bok om familiens røtter på Skarstein på Vestlandet. Dette eskalerte til artikler i forskjellige tidsskrifter og årbøker.

I 2000 kom jeg med et hefte med morsomme historier fra mine ti første år som flyger, Anekdoter fra ti år i SAS-Commuter. Deretter publiserte jeg på eget forlag boken Solabuen i Amerika i 2004, en samling av utvandrede solabuers skjebner i Amerika. I 2008 kom boken Solas eldste historie som jeg skrev sammen med Tor Erik Hansen. Boken tar for seg kommunens historie fra steinalderen frem til og med vikingtiden. I 2010 lanserte jeg og medforfatter Michael Stokke boken Blod og tårer som presenterer de sovjetiske krigsfangene og sivile tvangsarbeidernes skjebne i Rogaland under andre verdenskrig. Høsten 2013 kom min første barnebok Rottongane og gullskatten. Året etter var jeg en av forfatterne til boken Tyske vinger over Sola og Forus, det første bindet i serien Glimt fra okkupasjonen. 2015 ble et bok-maraton for meg. Tidlig på våren kom boken D. Danielsen 140 år, om den eldste bedriften i Sola fremdeles i beste velgående. Sent på sommeren kom Sola, sjøen og krigen, om krigsseilerne fra Sola, skrevet sammen med Odd Bergo. 10. november ble boken Farlig kyst lansert, bind to i serien Glimt fra okkupasjonen.

For tiden jobber jeg med flere bokprosjekter, men i all hovedsak med historien om skøyta Sjøleik og ikke minst flyktningene som fulgte den fra Tananger til England i 1941. Etter at den er ferdig blir det en biografi om de to krigsheltene Max Manus og Asbjørn Sunde, sammen med min bror Frode Skarstein.